Bud Spencer alias Carlo Pedersoli vlogatott olasz vzilabdz s sznsz Piedone-tokny
Hozzvalk: 60 dkg sertslapocka, s, frissen rlt bors, 2 gerezd fokhagyma, 2 kis fej hagyma, 1-1 piros s zldpaprika, fl csokor petrezselyem,
Kulajda kicsit mskpp
Hozzvalk: 2-3 nagyobb burgonya, egy cssze friss gomba vagy egy mark szrtott gomba, 2 dl tejfl, 1 evkanl liszt, 2 dkg vaj, 2 tojs, kapor, s zls szerint.
A gombt felszeleteljk (a szrtott gombt beztatjuk) s a vajon megproljuk. Felntjk hslevessel vagy vzzel, hozzadjuk a kockra vgott burgonyt, megszzuk s puhra fozzk. A tojsokat felverjk a tejfllel, beleszrjuk a lisztet s a levesbe ntjk. Kicsit fzzk mg s vgl a kaprot is hozzadjuk. A ksz levesbe tehetnk kemnyre ftt tojst egszben vagy felbe, negyedre vgva.
30 dkg piros bab (konzerv), egy teskanl piros-paprika, fl evkanl zld bors, nhny csepp Worcester-szsz s citroml, 2 dl tejfl, 1 dl tejszn, 5 dkg olaj, vgott petrezselyem meghinteni.
Elkszts:
A fokhagymt megtiszttjuk, s finomra vgjuk, a hst megtiszttjuk a zsrtl, az inaktl s hrtyktl, majd kisujjnyi cskokra vgjuk. Ezutn sval, borssal s fokhagymval fszerezzk. A petrezselymet megmossuk, s finomra vgjuk, a hagymt megtiszttjuk, flbe-, majd cskokra vgjuk. A paprikt megmossuk, flbevgjuk, kivgjuk a csumjt, s szintn cskokra vgjuk. A babot szitn hideg vzzel jl lebltjk s lecspgtetjk. Elkszts: Az olajat egy nagy serpenyben jl felforrstjuk, s hirtelen elstjk benne a hst, kivesszk, s melegen tartjuk. A flsleges zsrt lentjk, majd a visszamaradt zsiradkban a hagymt vegesre pirtjuk. Hozzadjuk a paprikacskokat s a petrezselymet, rvid ideig egytt pirtjuk, ezutn beletesszk a tejflt, s egy kis vzzel vagy marhahslevessel felntve simra fzzk. Vgl pirospaprikval, zld borssal, Worcester-szsszal s citromlvel fszerezzk, beletesszk a babot, a hst, a tej-sznt, s az egszet felforrstjuk, de mr nem forraljuk. A tzrl levve szksg szerint piknsan utnzestjk, majd vgott petrezselyemmel meghintve, prolt rizzsel krtve tlaljuk. 4 sajtos, kukorics, bazsalikomos csirkemell
- Hozzvalk:
2-3 csirkemell 10 dkg juhtr 10 dkg fstlt sajt 10 dkg pannnia sajt 10 dkg trappista sajt 1 kukoricakonzerv 1 kis doboz tejfl 2 dl tejszn friss bazsalikom s bors
- Elkszts:
A csirkemellet darabokra vgom (egy fl csirkemellet kb. 4-5 darabba).
A sajtokat lereszelem s a juhtrval egytt sszekeverem a tejfllel s a tejsznnel. Ebbe beleteszek 1 egsz kukoricakonzervet, 3-4 aprra vgott bazsalikomlevelet, szom, borsozom.
A tejfls massszt rntm a csirkemell darabkkra(tûzll tlban), aluflival lefedem s addig stm amg a massza kezd megszilrdulni.
Ezutn leveszem a flit s pirosra stm a tetejt.
tipp! |
Lehet a vgn mg sajtot reszelni r. Krtsnek mexiki zldsgkeverket szoktam hazsnlni,de ms zldsg is j. Hidegen is finom! |
- "Aloo gobi" - karfiol-curry - rizzsel s alma-chutney-val (indiai) (HSMENTES)
|
|
Ezt a receptet kedves bartainktl, a Huffman csaldtl kaptuk. Azta mr annyi vendgem nyalta meg a tz ujjt utna, hogy most mr igazn illik beismernem, hogy az tollaikkal keskedtem. Aki szereti a "nemzetek konyhja", azaz a kiss egzotikus teleket, az imdni fogja. A fszerek beszerzse esetleg kicsit problms lehet, de csak egyszer kell megvenni, utna mr knny utngyrtani az adagokat. n Budapesten a Fvm tri vsrcsarnok alagsorban lev "zsia shop"-ban szoktam venni ket. |
Hozzvalk 4 szemlyre: Aloo gobi: 1 nagy fej karfiol (nagyobb) falatnyi rzskra szedve kb. 80 dkg krumpli kockra vgva (ha szp a hja, akkor hmozs nlkl) 4-5 paradicsom hja nlkl, apr kockkra vgva 1 citrom leve 4-5 evkanl olaj 1 evkanl s 1 teskanl kurkuma 2 teskanl rlt koriander 1-2 teskanl rlt chili (vigyzz, cspos!) 2-4 teskanl garam masala (ez nem csp) Alma-chutney: 1/2 kg alma 12,5 dkg mazsola annak, aki szereti (n utlom ) 10-15 dkg cukor (lehetoleg barna) 1 db szrtott chili paprika 1 fahjrd 2-3 szegfszeg 2 citromkarika 1/2 dl citroml 1 teskanl rmai kmny (mag) 1/2 tk. nizsmag 1/4 tk. kurkuma 1 tk olaj |
A forr olajon kevergetve pirtjuk a karfiolt s a krumplit, amg mr elkezd nagyon tapadni az edny aljhoz. Akkor hozzadjuk a fszereket (kivve a garam masala-t) s a paradicsomot s kis lngon, fed alatt kb. fl ra alatt a sajt levben puhra proljuk. Nha megkeverjk. Ha ksz, belekeverjk a garam masalat s a citromlevet.
Ebbl mindig kt-hromszoros adagot szoktam csinlni, mert nagyon finom s nem tud belle elg lenni itthon... Az almt felkockzzuk. A fszereket a forr olajon a kvekkez sorrendben pirtani kezdjk: rmai kmny, nizs, chili, szegfszeg, fahjrd. (Ksztsk ki elre, mert hamar megg). Ha kiss fstl s rezzk a fuszerek illatt, belentjk az almakockkat, (mazsolt), citromkarikt s citromlevet. Jl megfzzk s a vge fel belekeverjk a cukrot s a kurkumt. Hidegen tlaljuk | |
| |
|
|
|
| |