Bud Spencer alias Carlo Pedersoli válogatott olasz vízilabdázó és színész Piedone-tokány
Hozzávalók: 60 dkg sertéslapocka, só, frissen őrölt bors, 2 gerezd fokhagyma, 2 kis fej hagyma, 1-1 piros és zöldpaprika, fél csokor petrezselyem,
Kulajda kicsit másképp
Hozzávalók: 2-3 nagyobb burgonya, egy csésze friss gomba vagy egy marék szárított gomba, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 dkg vaj, 2 tojás, kapor, só ízlés szerint.
A gombát felszeleteljük (a szárított gombát beáztatjuk) és a vajon megpároljuk. Felöntjük húslevessel vagy vízzel, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, megsózzuk és puhára fozzük. A tojásokat felverjük a tejföllel, beleszórjuk a lisztet és a levesbe öntjük. Kicsit főzzük még és végül a kaprot is hozzáadjuk. A kész levesbe tehetünk keményre főtt tojást egészben vagy felébe, negyedére vágva.
30 dkg piros bab (konzerv), egy teáskanál piros-paprika, fél evőkanál zöld bors, néhány csepp Worcester-szósz és citromlé, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 5 dkg olaj, vágott petrezselyem meghinteni.
Előkészítés:
A fokhagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk, a húst megtisztítjuk a zsírtól, az inaktól és hártyáktól, majd kisujjnyi csíkokra vágjuk. Ezután sóval, borssal és fokhagymával fűszerezzük. A petrezselymet megmossuk, és finomra vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, félbe-, majd csíkokra vágjuk. A paprikát megmossuk, félbevágjuk, kivágjuk a csumáját, és szintén csíkokra vágjuk. A babot szitán hideg vízzel jól leöblítjük és lecsöpögtetjük. Elkészítés: Az olajat egy nagy serpenyőben jól felforrósítjuk, és hirtelen elősütjük benne a húst, kivesszük, és melegen tartjuk. A fölösleges zsírt leöntjük, majd a visszamaradt zsiradékban a hagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikacsíkokat és a petrezselymet, rövid ideig együtt pirítjuk, ezután beletesszük a tejfölt, és egy kis vízzel vagy marhahúslevessel felöntve simára főzzük. Végül pirospaprikával, zöld borssal, Worcester-szósszal és citromlével fűszerezzük, beletesszük a babot, a húst, a tej-színt, és az egészet felforrósítjuk, de már nem forraljuk. A tűzről levéve szükség szerint pikánsan utánízesítjük, majd vágott petrezselyemmel meghintve, párolt rizzsel körítve tálaljuk. 4 sajtos, kukoricás, bazsalikomos csirkemell
- Hozzávalók:
2-3 csirkemell 10 dkg juhtúró 10 dkg füstölt sajt 10 dkg pannónia sajt 10 dkg trappista sajt 1 kukoricakonzerv 1 kis doboz tejföl 2 dl tejszín friss bazsalikom só bors
- Elkészítés:
A csirkemellet darabokra vágom (egy fél csirkemellet kb. 4-5 darabba).
A sajtokat lereszelem és a juhtúróval együtt összekeverem a tejföllel és a tejszínnel. Ebbe beleteszek 1 egész kukoricakonzervet, 3-4 apróra vágott bazsalikomlevelet, sózom, borsozom.
A tejfölös massszát ráöntöm a csirkemell darabkákra(tûzálló tálban), alufóliával lefedem és addig sütöm amíg a massza kezd megszilárdulni.
Ezután leveszem a fóliát és pirosra sütöm a tetejét.
tipp! |
Lehet a végén még sajtot reszelni rá. Körítésnek mexikói zöldségkeveréket szoktam hazsnálni,de más zöldség is jó. Hidegen is finom! |
- "Aloo gobi" - karfiol-curry - rizzsel és alma-chutney-val (indiai) (HÚSMENTES)
|
 |
Ezt a receptet kedves barátainktól, a Huffman családtól kaptuk. Azóta már annyi vendégem nyalta meg a tíz ujját utána, hogy most már igazán illik beismernem, hogy az ő tollaikkal ékeskedtem. Aki szereti a "nemzetek konyhája", azaz a kissé egzotikus ételeket, az imádni fogja. A fűszerek beszerzése esetleg kicsit problémás lehet, de csak egyszer kell megvenni, utána már könnyű utángyártani az adagokat. Én Budapesten a Fővám téri vásárcsarnok alagsorában levő "Ázsia shop"-ban szoktam venni őket. |
Hozzávalók 4 személyre: Aloo gobi: 1 nagy fej karfiol (nagyobb) falatnyi rózsákra szedve kb. 80 dkg krumpli kockára vágva (ha szép a héja, akkor hámozás nélkül) 4-5 paradicsom héja nélkül, apró kockákra vágva 1 citrom leve 4-5 evőkanál olaj 1 evőkanál só 1 teáskanál kurkuma 2 teáskanál őrölt koriander 1-2 teáskanál őrölt chili (vigyázz, csípos!) 2-4 teáskanál garam masala (ez nem csíp) Alma-chutney: 1/2 kg alma 12,5 dkg mazsola annak, aki szereti (én utálom ) 10-15 dkg cukor (lehetoleg barna) 1 db szárított chili paprika 1 fahéjrúd 2-3 szegfűszeg 2 citromkarika 1/2 dl citromlé 1 teáskanál római kömény (mag) 1/2 tk. ánizsmag 1/4 tk. kurkuma 1 tk olaj |
A forró olajon kevergetve pirítjuk a karfiolt és a krumplit, amíg már elkezd nagyon tapadni az edény aljához. Akkor hozzáadjuk a fűszereket (kivéve a garam masala-t) és a paradicsomot és kis lángon, fedő alatt kb. fél óra alatt a saját levében puhára pároljuk. Néha megkeverjük. Ha kész, belekeverjük a garam masalat és a citromlevet.
Ebből mindig két-háromszoros adagot szoktam csinálni, mert nagyon finom és nem tud belőle elég lenni itthon... Az almát felkockázzuk. A fűszereket a forró olajon a kövekkező sorrendben pirítani kezdjük: római kömény, ánizs, chili, szegfűszeg, fahéjrúd. (Készítsük ki előre, mert hamar megég). Ha kissé füstöl és érezzük a fuszerek illatát, beleöntjük az almakockákat, (mazsolát), citromkarikát és citromlevet. Jól megfőzzük és a vége felé belekeverjük a cukrot és a kurkumát. Hidegen tálaljuk | |
| |
 |
|
 |
| |